Chinese Geneeskunde

Qigong is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het wordt ook gezien als de Chinese yoga. Het zijn oefeningen om de Qi (levensenergie) in beweging te brengen.
 
Qi wordt in het Westen vertaald naar energie, maar voor de Chinezen is het meer.
Een oud Chinees gezegde zegt: ‘Je kan drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi’.

 

Gracieus bewegen

Qigong is veelal dynamisch en wordt met minimale inspanning uitgevoerd. Men beweegt op een gracieuze en vloeiende manier. De aandacht is bij de beweging, de adem en het stromen van Qi. Deze bewegingen worden enige tijd aangehouden.
Ook kent Qigong enkele statische houdingen waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt vastgehouden. Bij de oefeningen is er aandacht voor de ademhaling.

 

Stromen van Qi

Het soepel bewegen en het correct ademhalen dienen ter bevordering van de stroming van Qi in het lichaam. Elk lichaamsdeel en alle interne organen bezitten een zekere mate van Qi. De bewegingen helpen om de onderlinge balans te herstellen en te onderhouden.

 

Aanvullende systemen

Qigong vormt een goede combinatie met de oorspronkelijke Indische Hatha Yoga. In tegenstelling tot Qigong is yoga meer statisch en inspanningsgericht. Beide systemen vullen elkaar goed aan.

 

Informatie Yoga lessen

Zowel in Sint-Michielsgestel als Rosmalen wordt er Yoga les gegeven. In Sint-Michielsgestel is er Yoga les op dinsdagavond in OBS De Bolster. In Rosmalen is er Yoga les op maandagavond en dinsdagmorgen in Perron-3. Klik hier voor meer informatie.

 

To Top